Afval scheiden als een professional

Het effectief scheiden van afval is een belangrijke stap in het verminderen van de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat en het bevorderen van een duurzame levensstijl. Renewi België stimuleert dit principe en kan u helpen door afval op de juiste manier te scheiden, waardoor materialen kunnen worden gerecycled en opnieuw worden gebruikt. In deze tekst wordt uitgelegd hoe je het afval het beste kunt scheiden en welke stappen je kunt nemen om een verschil te maken.

Soorten afvalstromen

De eerste stap bij het scheiden van afval is het begrijpen van de verschillende soorten afvalstromen en hoe je ze kunt identificeren. Over het algemeen kunnen we afval onderverdelen in categorieën zoals papier, plastic, glas, metaal en organisch afval. Door deze categorieën te herkennen, kun je ervoor zorgen dat elk item op de juiste manier wordt weggegooid.

Papier

Papier is een van de meest voorkomende afvalstromen in huishoudens en op kantoren. Het omvat kranten, tijdschriften, karton, enveloppen en ander papierafval. Zorg ervoor dat je al het papierafval in een aparte papierbak gooit. Je kunt het papier ook scheiden op basis van de kwaliteit. Schoon papier zonder vetvlekken kan worden gerecycled, terwijl vervuild of wasbaar papier beter kan worden weggegooid.

Plastic

Plastic is een andere belangrijke afvalstroom die vaak verkeerd wordt afgevoerd. Het is cruciaal om plastic te scheiden op basis van het recycling symbool dat op elk plastic item te vinden is. De meeste plastic producten zijn gemarkeerd met een nummer tussen 1 en 7, dat het type plastic aangeeft. In sommige gebieden worden alleen bepaalde nummers gerecycled, dus controleer de richtlijnen van je lokale afvalbeheerder om er zeker van te zijn dat je het plastic correct scheidt.

Glas

Glas is een materiaal dat eindeloos kan worden gerecycled, dus het is belangrijk om het op de juiste manier te scheiden. Glas wordt vaak gescheiden op basis van kleur, zoals bruin, groen en transparant glas. Zorg ervoor dat je glascontainers gebruikt om het glasafval op te vangen en gooi het niet in de gewone vuilnisbak.